10 roliga fakta om amning

  Kära ammande mödrar

  Vid studier har det länge dokumenterats att som ammas barn blir smartare, friskare och starkare, men det finns också ett antal andra roliga fakta om amning. Jag har samlat 10 av dem här:

  1. Du förbränner grymt många kalorier

  Tänk om man bara hade haft den förbränningen som amning ger, under hela livet. Vanligtvis förbränner du 500 kalorier bara på att kunna producera mjölk för barnet. När jag hade fött rasade kilona också i början, så den stora förbränningen som sker är definitivt något jag känner mycket väl igen.

  2. Amning kan ge kramp

  När du ammar utlöses ett hormon som kan orsaka kramper i  livmodern. Det är uppriktigt sagt inte särskilt trevligt. De här kramperna är ändå bra att ha, eftersom de hjälper livmodern att dra sig samman till normal storlek igen.

  3. Mjölken kommer från flera kanaler

  Även om det kan tyckas att mjölken kommer från en enda stor kanal, finns det i verkligheten flera små kanaler. Man räknar med mellan 4 och 20 per bröst.

   4. Babygråt kan göra så att mjölken flödar

  Normalt utlöser barnets sugande på bröstet ett hormon som får mjölken att flöda, men mindre faktorer kan också utlösa det. Bilder av en baby eller ljudet av babygråt kan också stimulera hormonet och få mjölken att rinna till.

  5. Du kan bli beroende av att amma

  Vissa studier tyder på att vissa kvinnor kan bli beroende av den sköna känslan som amning kan ge. Det finns dock inget som tyder på att det finns ett starkt beroende.

   6. Bröstmjölk har läkande egenskaper

  Bröstmjölk innehåller antikroppar som skyddar barnet från infektion. Detta betyder att du kan använda några droppar bröstmjölk att smörja på blöjutslag eller annan mild hudirritation.

  7. Snabba och långsamma ätare

  Nyfödda barn kan ta mellan 5 och 40 minuter på sig när de ammas. Amning tar alltså bara den tid det tar.

   8. Pojkar får i sig mer vid amning än flickor

  Studier har visat att pojkar i genomsnitt får i sig lite större mängder mjölk än flickor vid amning. Varför det är så, finns det ännu ingen förklaring till.

  9. Amning minskar risken för cancer

  För varje år du ammar, minskar du risken för bröstcancer med 6%. Längre amningstider minskar även risken för livmodercancer.

   10. Du sparar mycket pengar på att amma

  Amerikanska studier visar att en ammande mamma i USA sparar mellan 14-21.000 kronor  genom att amma sitt barn istället för att köpa mjölkersättning. Om summan är densamma i Sverige vet jag inte, men det finns åtminstone stora besparingar att göra här också. Du kommer givetvis också få några förslag på lite snygga och samtidigt praktiska amningströjor.

  Svart/vit randig amningströja - Klassisk T-shirt modell

  Svart/vit randig amningströja – Klassisk T-shirt modell

  Ränder. Ränder och åter ränder. En av de största trenderna i år och samtidigt en superläcker  amningströja. Gjord av naturliga material och amningsöppningen gör det smidigt för dig att amma ditt barn diskret .Priset är 359 SEK.

  Köp den här

  This entry was posted in Amning · Amningskläder. Bookmark the permalink.
  Go Back
  • Bakom Milkers blogg

   Hej! Jag heter Adelaide, och det är jag som skriver Milkers blogg. På min blogg hittar du artiklar om amning, barn, familjeliv och mer. Själv är jag gift och har tre underbara barn. Det är jag som står bakom design, produktion och kundkontakt hos Milker.

  • Senaste inlägg

  • Följ oss på Instagram

   • Kategorier

   Registrera dig - och få de bästa erbjudanden först.

   Vid registrering belönas du 10 goda råd om amning.